Agorafobia

 
Agorafobia-termi tulee alunpitäen kreikkalaisesta sanasta ”agora”, joka tarkoittaa markkinapaikkaa tai toria ja ”fobiasta”, joka merkitsee pelkoa tai ”voimakasta halua välttää jotakin”. Yhdessä nämä muodostavan suomalaisen ilmauksen; torikammo.

Vaikka termiä agorafobia käytetään usein kuvaamaan järjenvastaista epätodellista, tiettyjen paikkojen, alueiden ja tilanteiden pelkoa, niin mielestämme sopivampi määritelmä on ”sellaisten paikkojen, alueiden ja tilanteiden pelko, joista olisi vaikeaa tai noloa paeta tai joihin sinulla on voimakas ahdistava mielleyhtymä; tai joissa apua ei olisi saatavilla jos jotain sattuisi”.

Päinvastoin kuin yleinen mielipide väittää, niin tähän häiriöön ei liity mitään järjenvastaista. Se pikemminkin usein yksinkertaisesti ymmärretään väärin, koska sen harvoin ymmärtävät oikein sellaiset ihmiset, jotka eivät itse siitä kärsi. Kaiken lisäksi se todennäköisesti kehittyy asteittain ja jonkin muun terveyteen liittyvän ongelman seurauksena ja tämä tekee siitä ja sen syistä vaikeammin ymmärrettäviä.

Suurimmassa osassa tapauksista, agorafobiasta kärsiville häiriö on kehittynyt tuloksena paniikkikohtauksen kokemisesta tai jo kehittyneestä paniikkihäiriöstä. Käytännössä lähes kaikissa näistä tapauksista oli paniikkikohtaus ilmennyt ensin ja vasta sitten oli kehittynyt agorafobia.

Kuinka agorafobia voi kehittyä?


Agorafobia kehittyy hyvin usein toissijaisena tilana liittyen jonkinmuotoiseen ahdistukseen, tyypillisesti paniikki- (katso, mikä on paniikkihäiriö) tai ahdistuneisuushäiriöön.

Esimerkkinä vaikka seuraava:

Koettuasi paniikkihäiriön ensimmäistä kertaa, haluat todennäköisesti välttää kaikkea ja mitä tahansa sellaista, minkä uskot voivan sen aiheuttaa tai myötävaikuttaa uuden kohtauksen saamiseen (joka on täysin järkevä reaktio).

Tämä on varsin totta tilanteessa, jossa olet epävarma kuinka ja miksi paniikkikohtaukset kehittyvät, ja mahdollisesti johtaa sinut tilanteeseen, jossa pyrit välttämään:

  • Kaikkea stressiä
  • Kaikenlaisia piristeitä, kuten kahvia tai mahdollisia huumeita, ja alkoholia
  • Kaikkea fyysistä ponnistusta, joka aiheuttaa sydämenlyöntien nopeutumista

Jo tätä itsessään, määritelmästä riippuen, saatetaan pitää jonkin asteisena agorafobiana.

Yllä kerrotun lisäksi, koska et aivan ymmärrä, mikä saattaa olla vialla, olet todennäköisesti erittäin virittynyt havaitsemaan mitä tahansa epänormaaleja tuntemuksia kehossasi – lievästi stressaantunut ja huolissasi siitä, että saattaisit havaita jotakin.

Ensimmäistä episodia seuraavina päivinä joudut todennäköisesti menemään takaisin työpaikallesi, jossa kohtaat työympäristösi ja työkaverisi.

Ennen kuin olet kunnolla asettunut työtehtäviisi, sinulle tulee ajatus: mitä jos saat uuden kohtauksen, aivan täällä työpaikalla ja kaikkien työkavereiden nähden?

Sinusta saattaa tuntua, että teet itsesi naurunalaiseksi, jos se tapahtuisi heidän edessään tai jos sinun pitäisi äkkiä juosta pois. Nyt se, että mahdollisesti sattuisit löytämään itsessäsi jotain huolestuttavaa, onkin sitten kohonnut ahdistavalle tasolle.

Jos et ymmärrä, että stressi itsessään tai ahdistuneena oleminenkin, voi aiheuttaa huolestuttavia tuntemuksia kehossasi, niin ei kestä kauankaan ennen kuin huomaat jotakin – sydämentykytystä, kireyttä rintakehässäsi tai pistelyä sormissasi, vain joitakin mahdollisuuksia mainitakseni (katso, paniikkihäiriön oireita).

Huomatessasi tämän tuntemuksen, tämän oireen, se alkaa: koko helvetti pääsee valloilleen kun pelko täyttää mielesi. Kun näin tapahtuu, adrenaliinia erittyy järjestelmääsi ja kehosi alkaa reakoida. Sydämesi alkaa lyödä kuin rahtijuna, tunnet pistelyä ja veri pakenee kasvoiltasi tehden sinut kalpeaksi ja pahoinvoivaksi.

Tunnet epätoivoisesti, että sinun pitää päästä ulos ja pois työkaveriesi näkyvistä ennen kuin täysimittainen kohtaus saa sinut valtaansa.

Tämän tapahtuman jälkeen jäät ahdinkoon – kykenetköhän enää milloinkaan palaamaan töihin. Ei sen takia, että pelkäisit itse työpaikkaa, vaan sen takia, mitä siellä voisi tapahtua.

Juuri tuolla hetkellä sinulla on riski kehittää agorafobia.

Kun paniikkihäiriösi kehittyy, koet todennäköisesti samantapaisia ongelmia mennessäsi ruokakauppaan, ravintolaan, hissiin, lentokoneeseen tai jopa autoon.

Monissa tapauksissa agorafobia voi saada sellaisen otteen, että kotoa poistuminen tulee ylivoimaiseksi.

Agorafobian hoito

Koska agorafobia on sekundaarinen häiriö, jota tyypillisesti ylläpitää ahdistuneisuus tai paniikkihäiriö, päästessäsi irti pohjalla olevasta häiriöstä pääset irti myös agorafobiasta, joka oli liittyneenä siihen.

Jos haluat tietää enemmän ahdistuneisuudesta ja paniikkihäiriöistä ja kuinka ne saadaan loppumaan luonnollisesti ja pysyvästi, klikkaa tästä.