Mikä on paniikkihäiriö?

 

 
Kaikkein yleisin paniikkihäiriön kehittymismalli on se, jossa alat syystä tai toisesta tuntea kehossasi sellaisia huolestuttavia oireita tai tuntemuksia, jotka johtavat pelkoon.

Näihin tuntemuksiin voi kuulua muun muassa:

Pelko vuorostaan laukaisee stressihormoonien (kuten adrenaliinin) erityksen elimistössäsi, joka sitten saa aikaan muita oireita (tai reaktioita), kun hormoonit vaikuttavat eri kudoksiin, mukaan lukien:

 • Hakkaava sydän tai nopea syke
 • Kalpea iho
 • Pistelyä käsissä tai huulien ympärillä
 • Kuumia tai kylmiä aaltoja
 • Aistisi saattavat valpastua ja herkistyä
 • Saatat kokea tunnelinäköä
 • Voit huomata olevasi liikuntakyvytön (ts. hetkellisesti lamaantunut)
 • Vapina tai tärinä
 • Huimaus
 • Kova hikoilu

Silloin, kun et välttämättä ymmärrä, miksi näin on tapahtumassa, nämä stressin oireet voivat tuntua hyvinkin huolestuttavilta, joka taas lisää entisestään pelkoasi. Kohonnut pelkotila taas lisää stressihormoonien eritystä ja näin syntyy eräänlainen kierre, josta aiheutuu niin kutsuttu paniikkikohtaus.

Paniikkikohtaus

Tämä kierre, tai kohtaus, kestää yleensä noin 10 minuuttia ja on usein täysin lakannut 30 minuutin sisällä. Tämä voi kuitenkin pahoissa tapauksissa kestää jopa useammin tunnin, kunnes lopulta uuvut.

Paniikkikohtauksen vihdoin rauhoittuessa jäät herkistyneeseen ja jatkuvaan ahdistuksen tilaan (tätä kutsutaan myös yleiseksi ahdistuneisuudeksi), peläten tämän mahdollisesti tapahtuvan uudelleen.

Se, että olet nyt herkistyneessä tilassa ja yleisen ahdistuneisuuden alaisena, tarkoittaa sitä, että olet hyvin altis pienellekin stressille ja stressihormoonien vaikutuksille, ja on hyvin todennäköistä, että tulet kokemaan taas stressin aiheuttamia oireita seuraavien päivien aikana, mikä taas aiheuttaa pelkoa ja johtaa uuteen paniikkikohtaukseen.

Paniikkihäiriö kierre

Sinulle on näin päässyt kehittymään paniikkihäiriö ja seurauksena on lisää oireita, ja paniikkikohtauksia, jotka syntyvät pelosta (ahdistuneisuudesta ja stressistä) uutta paniikkikohtausta kohtaan. Tämä jatkuva ahdistuneisuus myös varmistaa sen, että pysyt herkistyneessä tilassa ja olet erittäin varuillasi minkä tahansa kehoosi liittyvän stressinomaisen tuntemuksen suhteen.

Agorafobia

Koska olet epävarma siitä, miksi nämä paniikkikohtaukset tulevat, saatat ajatella, että niiden välttäminen olisi paras tapa estää niiden ilmeneminen ja on todennäköistä, että pian alat vältellä asioita ja paikkoja, joiden uskot myötävaikuttavan paniikkikohtauksen kehittymiseen.

Tämä usein johtaa myös jonkin asteiseen agorafobiaan (sana tulee kreikkalaisesta termistä, joka tarkoittaa ”torikammoa”). Tämä on olennaisesti ahdistuneisuutta, joka liittyy pelkoon uuden paniikkikohtauksen saamisesta sellaisessa paikassa, josta on joko vaikeaa tai noloa paeta. Toisin sanoen, sellaisissa paikoissa oleminen, joissa paniikkikohtauksen saaminen olisi erityisen epämukavaa, lisää pelkoasi uuden paniikkikohtauksen saamisesta ja jo pelkästään tämä voi saada kohtauksen alkamaan.

Tämän takia on hyvin yleistä, että paniikkihäiriöstä kärsivät henkilöt välttelevät tietynlaisia paikkoja kuten ruokakauppoja, hissejä, firman kokouksia tai lentokoneita. Tämä välttely tai pelko voi kehittyä jopa niin pahaksi, että kotoa poistuminen tulee mahdottomaksi.

Vakavissa tapauksissa tämä yhteys voi ulottua esineisiin, kuviin ja jopa väreihin, joissa niiden pelkkä visuaalinen ajatteleminen voi laukaista ahdistavan ajatusprosessin ja aiheuttaa episodin.

Olenko hullu tai pakkomielinen?

Paniikkikohtauksen ja siihen liittyvien oireiden kuvaaminen terveelle ihmiselle voi olla mahdotonta, ja jos et sitä ole itse koskaan kokenut, niin voit mahdollisesti (ja valitettavasti) luulla väärin, että vika on päässä, kyseenalaistaen sitä, että oireet voisivat oikeasti tuntua niin pahalta.

Mutta kun olet (tai hermostosi on) herkistyneessä tilassa, oireet tuntuvat aivan erilaisilta ja nämä voi tuntua hyvinkin epänormaaleilta, omituisilta ja huolestuttavilta.

Tuskin koskaan on kyse minkäänlaisesta pakkomielisyydestä, vaan aivan normaaleista reaktioista siihen, mitä tunnet kehossasi tapahtuvan.

Ota elämäsi takaisin

Paniikkihäiriö, ja sen yhteydessä esiintyvä ahdistuneisuus ja mahdollinen agorafobia, voi kirjaimellisesti pilata elämäsi, ellet siihen saa oikeanlaatuista apua.

Valitettavasti tämä on usein hyvinkin väärin ymmärretty terveyden tila, jossa tehokasta apua ei aina ole saatavilla.

Tämä vuoksi olen luonut digitaalisen kirjan, PDF muodossa, jonka voit tallentaa samantien tietokoneellesi. Siinä käyn läpi monia panikkihäiriöön ja ahdistukseen liittyviä asioita, mukaan lukien sellaisia, joita et tule muualta löytämään, kuten:

 • Mitkä neljä asiaa oikeasti aiheuttavat paniikkikohtauksia ja outoja tuntemuksia kehossasi
 • Keino, jolla voit lopullisesti estää paniikkohtauksen syntymisen
 • Miten ja miksi paniikkikohtaus, paniikkihäiriö, yleinen ahdistuneisuus ja agorafobia voi kehittyä
 • Miten hermostosi ja hormoonit toimivat, ja miten saat ne takaisin hallintaasi
 • Ja paljon muuta

 

Tallenna Paniikin Loppu kirja - Paniikkihäiriön hoito