Sydämentykytykset

 
Vaikka useimmista sydämentykytyksistä ei tarvitse olla huolissaan, voivat ne silti tuntua erittäin huolestuttavilta ja aiheuttaa niin paljon levottomuutta, että se johtaa joskus jopa paniikkikohtaukseen.

Tämä ei oikeastaan ole mikään yllätys, koska sydämelläsi on hyvin ilmeinen ja elintärkeä tehtävä suoritettavanaan ja mikä tahansa mikä saattaisikaan häiritä tätä elämän edellytystä, voi ymmärrettävästi pistää hälytyskellot soimaan.

Vaikka sydämentykytykset ovat useimmiten vain epämiellyttävä kiusa, ne kannattaa aina tarkistuttaa pätevällä terveydenhoidon ammattilaisella eikä ainoastaan siksi, ettei taustalla voisi olla mitään varsinaista terveysongelmaa, vaan myös saadaksesi mielenrauhan.

Mitä sydämentykytykset ovat?

Perusmääritelmä sydämentykytyksille on mikä tahansa normaalista sydämenlyönnistä poikkeava lyönti. Tämä voi olla:

  • Äkillinen ja odottamaton, voimakas sydämenlyönti tai sarja voimakkaita sydämenlyöntejä
  • Pulssin äkillinen kiihtyminen
  • Tunne siitä, että sydämenlyönti olisi jäänyt väliin tai että sydän on lakannut lyömästä
  • ”Ylimääräinen” sydämenlyönti
  • Kyky tuntea sydämenlyönnit

Miltä sydämentykytykset tuntuvat?

Kaikki nämä tykytyksen lajit tuntuvat varsin erilaisilta ja jossain tapauksissa et edes tunne niitä ollenkaan.

Näistä kuitenkin eräs eniten huolestuneisuutta aiheuttava kokemus on se, jossa tunnet sydämenlyönnin jääneen väliin tai se, jossa tunnet sydämen lakanneen kokonaan lyömästä (tähän viitataan joskus termillä ”vasovagal attack”).

Hyvä keino yrittää ymmärtää, miltä tällainen sydämentykytys tuntuu, on kuvitella itsesi ajamassa autolla tasaista tietä täydellisen levollisena ja ajatukset jossakin muualla. Odottamatta ajat valtavaan kuoppaan – niin isoon, että voit oikeasti tuntea renkaan putoavan kuoppaan ennen kuin se osuu reunaan ja pomppaa takaisin kovalla kolinalla ja saa koko auton hyppäämään.

Seurauksena tästä on hetkellinen shokki kun olet epätietoinen siitä, mitä oikeastaan tapahtui. Sinun oma ”taistele tai pakene”-reaktiosi alkaa toimia, stimuloiden hermojen päät ja lisämunuaiset, erittäen adrenaliinia järjestelmääsi seurauksena niin, että välittömästi sydämesi alkaa lyödä nopeammin ja olosi tuntuu tapahtuman johdosta hieman ravistellulta.

Kun tajuat, mitä on tapahtunut ja että olet ise asiassa ihan kunnossa, alat rauhoittua ja näiden hormoonien vaikutus alkaa haihtua.

Samoin voi sydämentykytys, jossa tunnet kuin lyönti olisi jäänyt väliin tai sydän kokonaan pysähtynyt hetkeksi, odottamatta saada sinut saaliikseen.

Saatat hetkellisesti tuntea rintakehässäsi uppoamisen tunteen, ikään kuin sydämesi olisi hetkeksi kytketty pois päältä. Voit jopa kokea näön hämärtymistä, kuten silloin kun pitkän istumisen jälkeen nouset ylös liian nopeasti.

Ennen kuin täysin käsität mitä on tapahtumassa, joudut hetkeksi paniikkiin ja ”taistele tai pakene”-reaktiosi hyppää mukaan peliin ja järkyttää sydämesi jyskyttämään täysillä.

Tällainen voi luonnollisesti olla huolestuttava tai jopa järkyttävä kokemus.

Sydämentykytykset, ahdistus ja paniikkihäiriöt

Monissa tapauksissa, erityisesti silloin, kun on olemassa jo valmiita ahdistuneisuuteen liittyviä ongelmia, sydämentykytys voi johtaa paniikkikohtauksen saamiseen.

Mikäli sydämentykytys yksistään ei olisi riittävä tehdäkseen sinut ahdistuneeksi, niin sen seurauksena olevat tuntemukset ja stressihormoonien aiheuttamat oireet todennäköisesti ovat.

Kuitenkin toisin kuin autoajelun ja kuopan tapauksessa, uhka ja vaara on yhä olemassa sinussa itsessäsi, eikä se mene minnekään aiheuttaen pelkosi lisääntymistä johtaen paniikkikohtaukseen (katso mikä on paniikkikohtaus).

Mikä aiheuttaa sydämentykytykset?

Lääkärisi voi kertoa sinulle useista erilaisista terveysongelmista, jotka voivat aiheuttaa sydämentykytyksiä, mukaanlukien:

  • Nestehukka
  • Kuume
  • Kilpirauhasen ongelmat (kilpirauhasen liikatoiminta)
  • Mineraalien tai elektrolyytin vajaus
  • Sydänsairaus

Ja useat muut.

Jos olet rajannut lääkärisi avulla pois kaikki vakavat sydämentykytyksen syyt, niin on olemassa useita muita aiheuttajia, jotka ovat erityisen yleisiä ahdistuneisuudesta kärsivien joukossa ja niitä voi olla vaikea diagnosoida tarkasti.

Muutamiin perusaiheuttajiin kuuluvat stressi, ahdistuneisuus ja stressihormoonit, mutta on olemassa muutamia tavallisia ongelmia, jotka voivat vaikuttaa hermojärjestelmääsi ja aiheuttaa sydämentykytyksiä, mukaanlukien ruokavaliosi, myrkyt, kemikaalit, nivel- ja lihasongelmat samoin kuin vitamiinien puutokset – näistä kaikista kerrotaan yksityiskohtaisesti ekirjassani ”Paniikin loppu”.

Mikäli haluat tietää enemmän sydämentykytyksistä (mukaanlukien niiden mahdolliset aiheuttajat ja hoito) ja kuinka ahdistuneisuus ja paniikkikohtaukset saadaan loppumaan, klikkaa tästä.