Raajojen Puutuminen

 
Raajojen puutumisen voi yleensä tuntea kahdella eri tavalla, jotka ovat:

  1. Nipistelynä tai pistelynä
  2. Osittaisena tunnottomuutena

 
Nipistely ja pistely

Tämä tunne kertoo tavallisesti siitä, että veri ei kierrä kunnolla ja että raajassa on hapen puute. Syitä tähän on yleensä kaksi, kuten se, että suoni tai valtimo on syystä tai toisesta puristuksessa (esim. kun istut jalkasi päällä tai nukut kätesi päällä) tai se, että kehollasi on suuri hapen tarve eikä happea riitä raajoillesi.

Kaikista yleisin syy siihen, että kehollasi on tavanomaista suurempi hapen tarve, on stressihormoonit (kuten adrenaliini). Kun olet stressaantunut, ja varsinkin silloin, kun pelko iskee, vapautuu stressihormooneja elimistöösi (joka on tyypillinen paniikkihäiriön oire). Kun nämä stressihormoonit vaikuttavat lihaskudoksiisi, niin lihaksesi vaativat enemmän happea, kuin mitä on juuri sillähetkellä saatavilla. Tämä voi johtaa nipistelyn tai pistelyn tunteeseen, joka alkaa usein sormiesi päistä ja sitten liikkuu ylemmäs käsivarttasi pitkin ja voi joskus jopa nousta kaulaasi asti. Kun stressihormooneista on kyse, voit usein myös tuntea pistelyä huuliesi ympärillä ja joissain harvoissa tapauksissa tämä voi vaikuttaa myös jopa jalkoihisi.

Osittainen tunnottomuus

Sellainen tunnottomuus, jossa huomaat esimerkiksi tunnottomuutta käsivarressasi eri kohdissa ilman, että tunnet pistelyä tai nipistelyä, yleensä tarkoittaa sitä, että hermoradoissa signaalit eivät välity kunnolla (siis esim. kätesi ja aivojen välillä).

Se, että hermosignaalit eivät välity kunnolla, johtuu usein siitä, että hermo on jostain kohdasta puristuksessa (vaikka muitakin syitä on olemassa). Tämän puristuksen voi saada aikaan turvonneet tai ylijännittyneet lihaskudokset tai jopa selkärangan nikamien huono asento, jossa hermo jää puristukseen – joka taas voi aiheuttaa puutuneisuutta melkeinpä missä tahansa, mukaanlukien rintakehäsi.

Mistä tämä johtuu ja miten saan sen loppumaan

Jos tahdot lukea lisää siitä, miten stressihormoonit aiheuttavat nipistelyä, miten hermorataongelmat voivat aiheuttaa tunnottomuutta – ja miten nämä liittyvät ahdistukseen ja paniikkikohtauksiin – ja miten voit saada kaiken tämän loppumaan, niin klikkaa tästä.