Pahoinvointi

Huonovointisuus tai pahoinvointi, on tavanomainen paniikkihäiriön ja vaikean stressin oire. Kun tämä on yhdistyneenä muihin tavanomaisiin oireisiin ja tuntemuksiin, joita kohtaukseen liittyen saattaa esiintyä, kuten kalpeus, tunnelinäkö, huimaus ja kuumat ja kylmät aallot, niin tästä voi saada aikaan erittäin epämukavan kokemuksen.

Useimmissa tapauksissa, kun kysymyksessä on paniikkikohtaus, tämä huonovointisuus kehittyy tuloksena “taistele tai pakene”-reaktiosta, joka on käynnistynyt siinä vaiheessa, kun aloit pelätä hyvinvointisi puolesta (olkoon syy sitten mikä tahansa).

Silloin, kun taistele- tai pakene-reaktiosi on laukaistu, sympaattinen hermojärjestelmäsi ottaa vallan ja stressihormooneja erittyy kehoosi. Nämä molemmat asiat valmistavat kehoasi riuskaan ja voimakkaaseen, fyysiseen toimintaan – kuten esimerkiksi taistelemaan tai pakenemaan.

Nyt, kun sympaattinen hermostosi hallitsee tilannetta ja stressihormoonit pääsevät kosketuksiin kehosi eri kudosten kanssa, tulet mitä todennäköisimmin kokemaan monia seuraavista asioista:

  • Kalpeutta veren poistuessa iholtasi tärkeämpiin elimiin ja lihaksiin
  • Kuumia ja kylmiä aaltoja
  • Huimausta
  • Tunnottomuutta tai pistelyä käsissäsi, käsivarsissasi, huulten ympärillä ja joskus myös rintakehässäsi ja jaloissasi

Yllä kerrotun lisäksi ruuansulatustoiminto hidastuu tai jopa pysähtyy kokonaan ja kaikki tämä voi tuoda lisänsä huonovointisuuden tunteeseen.

Mikäli haluat tietää enemmän ahdistuneisuudesta, paniikkikohtauksista ja niihin liittyvästä huonovointisuudesta, niin tallenna Paniikin Loppu e-kirja. Saat tietää miksi ja kuinka eri asiat ilmenevät sekä kuinka voit tämän kaiken lopettaa.